מזונות המכילים קנבינואידים יכולים לתת דחיפה טבעית למערכת האנדוקנבינואידים שלך
שנות ה -60 היו תקופה בשלה עם מלחמה, תסיסה אזרחית ושינוי חברתי ברחבי העולם. אולם, בתוך התוהו ובוהו, לצוות מדענים ישראלים התרחשה תגלית שתסלול את הדרך לדור חדש של תרופות. במעבדה של ד"ר רפאל משולם במכון ויצמן למדע, החוקרים זיהו ובידדו מולקולה ייחודית שנקראת טטרהידרוקנאבינול (THC) ב -1964. THC היא התרכובת בקנאביס שגורמת לאפקט הפסיכו-אקטיבי של ה"סטלה". זה יקח עוד שלושה עשורים כדי לגלות בדיוק איך עובד THC. הטטרהידרוקנאבידול מייצר הן השפעות משכרות ותרופתיות בזכות ההתקשרות שלו עם תאים בגוף האדם. באופן ספציפי, התרכובת מייצרת אינטרקציה עם מיקומי קולטן מיוחדים היושבים על פני התא. מיקומי קולטן אלה מגיבים לכימיקלים הנקראים קנבינואידים, אשר נקראו על שם צמח הקנאביס. עד לאחרונה, לחוקרים היה מעט מאוד ידע לגבי האם קנבינואידים קיימים בצמחים אחרים או לא.
עכשיו, חוקרים גילו כי מספר צמחים נפוצים מכילים מולקולות שדומות לקנבינואידים בתפקודן. ייתכן אפילו שתוכלו למצוא כמה מהם במטבח שלך. מוצרים כמו אכינצאה, פלפל שחור ושוקולד. הכימיקלים בצמחים אלה אינם זהים לאלו המצויים בקנאביס, אך נראה כי הם בעלי השפעה חיובית על המערכת האנדוקנבינואידית האנושית. מערכת endocannabinoid (ECS) הוא שם עבור רשת של קולטני-קנבינואידים וקנבינואידי-תגובה שנוכחים באופן טבעי בגוף בני האדם ובעלי חיים אחרים.
כאשר אתם צורכים קנאביס, אתם חווים השפעות משכרות ורפואיות של העשב הודות לאינטראקציה של הצמח עם המערכת האנדוקנבינואידית. בעוד החוקרים עדיין חוקרים מה בדיוק ה- ECS עושה בגוף האדם, מחקרים קודמים מצביעים על כך שלמערכת זו יש תפקודים רבים ושונים, כולל רגולציה של שינה, תיאבון, תפקוד מערכת החיסון, מצב הרוח והכאב. קנאביס עשוי להיות הצמח היחיד שמייצר THC, אך מחקרים חדשים מצביעים על כך שלמאכלים נפוצים ולצמחי בר אחרים יש גם השפעה על המערכת האנדוקנבינואידית.
בעוד אכינצאה, פלפל שחור ושוקולד הם אולי המוכרים ביותר, המחקר על ה-phytocannabinoid מתרחב. לאחרונה, מדענים הצליחו לייצר שמרים מהונדסים (Pichia pastoris) שיכולים לייצר את האנזים שיוצר חומצת טטרהידרוקנאבידול (THCA) שהיא הצורה הלא-פעילה של THC פסיכואקטיבי. אבל זה לא הכל. הנה המזונות הנפוצים ביותר המכילים קנבינואידים. או לפחות תרכובות דומות.
שוקולד
קיים מיתוס נפוץ בקרב צורכי קנאביס שאם אתה צורך שוקולד כהה לפני, זה יגביר את ה"היי". אין שום מחקרים לבדיקת תיאוריה זו, אבל יכול להיות שחובבי העשב עלו על משהו. שוקולד מכיל תרכובות שיוצרות אינטראקציה עם מערכת האנדוקנבינואידים.
בדומה ל- CBD שאינו משכר ונמצא במריחואנה, השוקולד מכיל תרכובות שמקיימות אינטראקציה עם אנזים מסוים בגוף הממריץ את רמות האנדוקנבינואידים הטבעיים בגוף. המונח אנדוקנבינואיד מתייחס לתרכובות קנבינואיד המיוצרות באופן טבעי בגוף. אנזים זה נקרא נקרא FAAH, והוא אחראי על פירוק של אנדוקנבינואיד המכונה anandamide בגופנו. האנאדאמיד הוא הגירסה הטבעית שלנו של THC. נראה כי תרכובות בשוקולד חוסמות אנזים זה, מה שמגדיל את כמות anandamide בגוף. זה גורם לנו להרגיש מאושרים, רגועים, וטוב באופן כללי.
בנוסף, בשנת 1996, חוקרים של המכון למדעי המוח של סן דייגו מצאו שלושה תרכובות נפרדות בשוקולד המתפקדות כקנבינואידים בגוף, אם כי לא היה ברור אם זה היה באמצעות מעורבות ישירה או עקיפה עם קולטני קנבינואידים. בעוד שאי אפשר להשוות שוקולד לחומר פסיכואקטיבי חזק כמו ה-THC, יש לו יותר השפעה על המוח והגוף מאשר שנהוג לחשוב לעתים קרובות.
פלפל שחור
לכמה מזני המריחואנה, יש טעם וניחוח פלפליים. הסיבה לזה? הם מכילים רמות גבוהות של טרפן (terpne) מסוים שנקרא beta-caryophyllene (BCP). טרפן הוא מולקולת ארומה אשר נמצאת בשמנים צמחיים. בצורה לא מפתיעה, זה גם טעם מובהק הנמצא בפלפל שחור. לא מזמן התגלה שה-BCP מתפקד למעשה כמו קנבינואיד.
כמו המון תרכובות צמחיות המופיעות במאמר זה, ל-BCP יש זיקה עם קולטן הקנבינואידים CB2 שהוא השולט ביותר במערכת החיסונית. מחקרים הראו כי תרכובות אנטי דלקתיות של טרפן זה עשויות להפוך אותו לבעל ערך טיפולי למצבים כמו דלקת פרקים ואוסטיאופורוזיס. מחקרים אחרים הראו כי BCP עשוי להגביר את היעילות של תרופות נגד סרטן. עם זאת, ניסויים אלה הם ראשוניים ולא מכריעים.
רוזמרין
כמו פלפל שחור, רוזמרין מכיל גם Beta-caryophyllene (BCP). למרות שה-BCP הוא טרפן, מספר חוקרים מתייחסים לתרכובת כאל קנבינואיד תזונתי. כאמור, ל-BCP יש לא מעט פוטנציאל טיפולי. יחד עם השפעה על קולטני CB2, ממחקר מכרסמים מוקדם עולה כי BCP עשוי להיות נוגד דיכאון וחרדה. כאשר הוא משולב עם THC ו-CBD, יש המשערים שהוא יכול לסייע בהתאוששות מהתמכרות ולהפחית כאב.
אכינצאה
השימושים הרפואיים של האכינצאה ידועים ומרחיקי לכת. ברפואה ההומיאופתית, צמח זה משמש לטיפול בקצת מהכל – החל בלחימה בהצטננות עד להקלה בסימפטומים של חרדה, עייפות, דלקת פרקים, מיגרנות ומחלות אחרות. באופן מצחיק, אלה הם רבים מאותם מצבים שהמריחואנה הרפואית מקלה עליהם.
מתברר שכמה מינים של אכינצאה מכילים תרכובות המפעילות את מערכת האנדוקנבינואידים בצורה דומה לקנבינואידים. באופן ספציפי יותר, הם מכילים קנבימימטיקה. קנבימימטים צמחיים אלה מעט שונים מאלו שנמצאים בצמח המריחואנה, אבל הם מפעילים את המערכת האנדוקנבינואידית בכל זאת. תרכובות אלה ידועים בשם N-alkyl amides (NAAs).
הקנבימימטיקה של האכינצאה מקיימת אינטראקציה עם הקולטן CB2. קולטן זה אחראי במידה רבה על ויסות המערכת החיסונית ותגובות דלקתיות. בקנאביס, THC פסיכואקטיבי הוא המניע העיקרי של הקולטן CB2. זיקה של THC עם קולטן מסוים זה הוא בחלקו הסיבה לכך שהוא צפוי להיות יעיל בטיפול בסימפטומים הקשורים בדלקות.
פטריות כמהין שחורות
יש הבדל בין תרכובות קנבינואידים שנוצרו על ידי צמחים לבין אלה שנוצרו על ידי בעלי חיים. בעלי חיים יוצרים אנדוקנבינואידים בעוד שהצמחים יוצרים פיתוקנאבינואידים (phytocannabinoids). כימיקלים אלה דומים מאוד זה לזה, אבל יש להם כמה הבדלים חשובים. למרבה ההפתעה של רבים, חוקרים איטלקים מצאו כי כמהין שחורות מייצרות אנאדאמין (AEA), שמכונה גם 'מולקולת האושר', הוא גרסת בעלי החיים של ה-THC.
אנדוקנבינואיד זה נוצר בדרך כלל על ידי בעלי חיים ונקשר לקולטן CB1. באופן משעשע, בעוד שלפטריות כמהין אין קולטני קנבינואידים, הן כן מייצרות AEA. אז, התיאוריה היא שהפטריות מייצרות את התרכובת כדי למשוך חיות שיאכלו אותן וכתוצאה יפיצו את האבקנים שלהן. נראה שיש סיבה טובה לכך שהמעדנים הללו מוברחים ברחבי העולם, אחרי הכל.